Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά συνεχίζει το αλληλέγγυο εκπαιδευτικό έργο του διαδικτυακά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αγ.Αναργύρων & Κω

Παλιά Κοκκινιά, 18542, Αθήνα

Αλληλεγγύη στους μετανάστες – απεργούς πείνας

Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει από την Παρασκευή, 10/12, 35 μετανάστες μπροστά από τη Νομαρχία Ιωαννίνων, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ζητώντας να πληρωθούν για τα δεδουλευμένα μηνών. Η κατάστασή τους επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από τις συνθήκες ψύχους που επικρατούν στα Γιάννενα και ήδη κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Τρεις από αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.

Οι 35 μετανάστες από τη Σενεγάλη και το Πακιστάν που δούλευαν σε θερμοκήπια στο Καλπάκι Ιωαννίνων έχουν μείνει απλήρωτοι ενώ το αφεντικό της εταιρείας έχει εξαφανιστεί. Συνολικά 65.000 ευρώ σε μεροκάματα χρωστάει ο Κρίτωνας Τζαρτζούλης στους μετανάστες που δούλευαν στα θερμοκήπια της «Κ. Ε. Τζαρτζούλης Α.Ε.». Τα χρήματα αντιστοιχούν σε εργασία πολλών μηνών. Πέρα από τα μεροκάματα, δεν έχουν κολληθεί τα αντίστοιχα ένσημα με αποτέλεσμα αρκετοί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανανέωση των χαρτιών τους.

Οι 35 μετανάστες που δούλευαν στην «Κ. Ε. Τζαρτζούλης Α.Ε.» καταγγέλλουν επίσης τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας και την εκμετάλλευση από το αφεντικό τους που παραβίαζε κάθε εργατικό δικαίωμα. Το μεροκάματο ήταν 20 ευρώ για 10 ώρες δουλειάς την ημέρα, που συχνά παρατείνονταν «μέχρι να τελειώσει η δουλειά», χωρίς ένσημα, χωρίς ασφάλιση. Και τα χρήματα αυτό όμως δεν τους τα έχει δώσει. Και για τους 35 ο Κρίτωνας Τζαρτζούλης έδινε 100 ευρώ την εβδομάδα για να αγοράσουν τρόφιμα. Κοιμόντουσαν σε σκελετούς από θερμοκήπια σκεπασμένους με μουσαμά ή φελιζόλ, απ’ όπου πέρναγε η υγρασία και η βροχή, ενώ ήταν εκτεθειμένοι στα φίδια. Για κρεβάτι τους είχαν τελάρα με αυτοσχέδια στρώματα, η θέρμανση και το μαγείρεμα ήταν επίσης αυτοσχέδια ανάβοντας φωτιά σε ντενεκέδες, ενώ το νερό ήταν περιορισμένο. Καμία μέριμνα για τουαλέτα ή μπάνιο.

Όταν στις αρχές Νοέμβρη ο Κρίτωνας Τζαρτζούλης εξαφανίστηκε χωρίς να τους έχει πληρώσει και αδιαφορώντας για την τύχη τους, οι μετανάστες, χωρίς καθόλου χρήματα, αναγκάστηκαν να τρέφονται με ντομάτες και ό,τι άλλο έβρισκαν στα εγκαταλελειμμένα θερμοκήπια, ενώ έμειναν χωρίς νερό. Η βοήθεια σε τρόφιμα για δύο μέρες από την Εκκλησία και το Δήμο στο Καλπάκι δεν έλυσε το πρόβλημα. Κατήγγειλαν το αφεντικό τους στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Μην έχοντας άλλη λύση, κατέφυγαν σε απεργία πείνας, μπροστά στο κτίριο της Νομαρχίας.

Από την πρώτη στιγμή, υπήρξαν κινήσεις αλληλεγγύης στους μετανάστες. Έτσι, στήθηκαν σκηνές, άναψε φωτιά για να αντιμετωπιστεί το ψύχος και παραχωρήθηκε βοήθεια σε κουβέρτες, ρούχα, νερό, τσάι και φάρμακα. Πολλοί πολίτες των Ιωαννίνων πέρασαν μπροστά από τη Νομαρχία, για να αφήσουν κουβέρτες, ρούχα και οικονομική ενίσχυση για τον αγώνα των μεταναστών.

Ο Κρίτωνας Τζαρτζούλης, πέρα από την Κ. Ε. Τζαρτζούλης Α.Ε.» στο Καλπάκι, έχει επίσης άλλη μια εταιρεία στο όνομά του και είναι συνιδιοκτήτης των εταιρειών «Μέτρον Κ. Παπαθανασίου – Κ. Τζαρτζούλης Ο.Ε.» και της «Eurostyl Κ. Παπαθανασίου – Κ. Τζαρτζούλης Ο.Ε.» με έδρα και των τριών το Κανάλι Πρέβεζας και αντικείμενο τα αγροτικά προϊόντα και την εξοπλισμό θερμοκηπίου.

Οι μετανάστες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία πείνας μέχρι να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται και επίσης ζητούν πολιτικό άσυλο.

Απαιτούμε:
• Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων
• Άσυλο για όλους τους μετανάστες – απεργούς πείνας
• Αλληλεγγύη στους μετανάστες εργάτες
Comments are closed.