Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά συνεχίζει το αλληλέγγυο εκπαιδευτικό έργο του διαδικτυακά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αγ.Αναργύρων & Κω

Παλιά Κοκκινιά, 18542, Αθήνα

Ανοιχτή συζήτηση για τα δικαιώματα των μεταναστών

Στις 12 Φεβρουαρίου, το βράδυ, στην πολυτελή κι ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νικαίας, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά πραγματοποίησε συζήτηση για τα δικαιώματα των μεταναστών.

Στη συζήτηση προήδρευε ο κ. Μαρσέιγ Μακί. Αφού καλησπέρισε κι ευχαρίστησε όσους παρευρίσκονταν, και ήταν πάρα πολλοί, για την προσέλευσή τους, αναφέρθηκε στο μέγεθος και στη σοβαρότητα του προβλήματος των μεταναστών στη χώρα μας, που ξαφνικά αναζωπυρώθηκε. Τόνισε ότι το Σχολείο Μεταναστών Πειραιά διαφωνεί κάθετα με την αντίληψη ότι για όλα φταίνε οι μετανάστες, γιατί γνωρίζει ότι τα προβλήματα είναι παγκόσμια, ότι η οικονομική κρίση πλήττει τα λαϊκά στρώματα όπου ανήκουν και αυτοί οι ξεριζωμένοι από τη χώρα τους άνθρωποι και ότι δεν είναι σωστό να τους φορτώνουμε τα πάντα και να τους κρατάμε στερημένους δικαιωμάτων. Γι αυτό εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον αγώνα τους.

Ύστερα έδωσε το λόγο στο Γιώργο Μαστρογιάννη, διδάσκοντα στο ΑΣΜΠ, ο οποίος είπε μερικές αλήθειες για τον αγώνα των μεταναστών/τριών, όπως έχουν διατυπωθεί σε σχετικη προκήρυξη, που μοιράστηκε στο ευρύ κοινό από το ΑΣΜΠ.

Μετά έλαβε το λόγο ο Μπιλάλ Καμάρ, μαθητής του Σχολείου, ο οποίος με συγκροτημένο και σαφή λόγο έκανε τις δικές του προτάσεις και τάχθηκε εκ μέρους των μαθητών στο πλευρό των απεργών πείνας και αλληλέγγυος με τον αγώνα τους.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον ABTUL HATZI, αντιπρόσωπο των απεργών μεταναστών. Αυτός με πάθος μίλησε για την πρωτοβουλία που πήραν όσοι ήρθαν από Κρήτη που δεν υποκεινείται από κανέναν και δεν καπελώνεται από κανέναν, για τον αγώνα τους και την αγωνία τους για την τύχη όσων απεργούν 20 μέρες τώρα και το Κράτος δεν τους δίνει σημασία. Είπε και για την απεργία πείνας που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Ύστερα μίλησε ο ΣΟΛΛΥ ΡΑΣΟΥΛ, Ιρανός πολιτικός πρόσφυγας, εκ μέρους των 43 ατόμων που κάνουν απεργία πείνας στο Πολυτεχνείο και τόνισε ότι δεν πάει άλλο με τις φυλακές και τα βασανιστήρια και ότι ζητούν από την Κυβέρνηση πολιτικό άσυλο.

Συνέχισε ο Ρεζά Γκολαμί, μέλος της Επιτροπής Αφγανών πολιτικών προσφύγων, που βρίσκονται στα Προπύλαια και 9 άτομα κάνουν απεργία πείνας 48 μέρες.

Μετά, ο MOHAMED DARIACHIASIN, Παλαιστίνιος, μίλησε για το δικό τους αγώνα. Διαμαρτύρονταν στα Γραφεία του ΟΗΕ στο Ψυχικό, εως ότου τους εκδίωξε η Αστυνομία και τώρα είναι στο Πολυτεχνείο. Ας τους πει η Κυβέρνηση τι να κάνουν που είναι χωρίς δικαιώματα, εργασία και πατρίδα!

Σε αυτό το σημείο τελείωσαν οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων. Ακολούθως, αναγνώστηκε μια όμορφη επιστολή των καλλιτεχνών, που τάσονται αλληλέγγυοι με τον αγώνα των μεταναστών, και τοποθετήθηκαν: ο βουλευτής Α΄Πειραιά κ. Θοδωρής Δρίτσας-υπέρμαχος του αγώνα των μεταναστών που αναφέρθηκε και στο σχετικό νόμο που θα καταθέσει ο ΣΥΡΡΙΖΑ στη Βουλή-, ο κ. Θανάσης Διαβολάκης-Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά «Ανταρσία στο Λιμάνι», η κ. Καίτη Κυλάκου-Δημ. Σύμβουλος Κορυδαλλού «ΠΑΜΕ ΑΛΛΟΙΩΣ», ο κ. Πέτρος Κωνσταντίνου-Δημ. Σύμβουλος Αθηνών με την ΑΝΤΑΡΣΙΑ, συντονιστής της κίνησης: «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ», η κ. Χαραλαμπάδου Κούλα από τη Δημοτική κίνηση Νικαίας «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ», ο κ. Μανώλης Σαρρής-Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Συνασπισμού Πειραιά, ο κ. Στέλιος Κατράδης- Γραμματέας Συνασπισμού Πειραιά, ο κ. Χάικ Κασαρτζιάν-Γραμματέας Συνασπισμού στον Κορυδαλλό και η κ. Ελένη Σταματάκη, η οποία έκανε πρόταση και υιοθετήθηκε να γίνει ένα συντονιστικό που θα έρθει σε επαφή με άλλους φορείς, προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή και αλληλεγγύη στον αγώνα των μεταναστών/τριών. Τέλος, μη υπάρχοντος άλλου ομιλητού, ο κ. Μαρσέιγ Μακί δήλωσε το πέρας της εκδήλωσης, που ήταν πράγματι πετυχημένη και αντάξια του σκοπού της. Όλοι έφυγαν διατεθειμένοι και υποσχόμενοι να συνεχίσουν τον αγώνα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους μετανάστες με άλλες μαζικότερες εκδηλώσεις.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Comments are closed.