Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά συνεχίζει το αλληλέγγυο εκπαιδευτικό έργο του διαδικτυακά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αγ.Αναργύρων & Κω

Παλιά Κοκκινιά, 18542, Αθήνα

Αρχαίο Δράμα Ελληνικό .. ( Με αφορμή τους 12 μετανάστες [μάλλον Σύριοι πρόσφυγες] που πνίγηκαν νωρίς το πρωί της 15ης Νοεμβρίου στη Λευκάδα..)

ΧΑΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΝΙΠΠΟΣ

ΧΑΡΩΝ : Πλήρωσε τα ναύλα, καταραμένε

ΜΕΝΙΠΠΟΣ : Φώναξε, Χάρων, αν αυτό σου αρέσει

ΧΑΡΩΝ : Πλήρωσε σου λεω, που σε μεταφέραμε

ΜΕΝΙΠΠΟΣ : Δεν μπορείς να πάρεις απο εναν που δεν έχει

ΧΑΡΩΝ : Υπάρχει άνθρωπος χωρίς τον οβολό του;

ΜΕΝΙΠΠΟΣ : Αν υπάρχει και κανένας άλλος δεν ξερω .. Εγω πάντως σίγουρα δεν έχω

ΧΑΡΩΝ : Μα τον Πλούτωνα, θα σε πνίξω, τιποτένιε, αν δεν πληρώσεις

ΜΕΝΙΠΠΟΣ : Κι εγω θα σε χτυπήσω με το ξύλο και θα σου λυώσω το κρανίο

ΧΑΡΩΝ : Εκανες δωρεάν λοιπόν τόσο ταξίδι;

ΜΕΝΙΠΠΟΣ : Να πληρώσει ο Ερμής για εμένα. Αυτός με παρέδωσε σ‘ εσένα

ΕΡΜΗΣ : Μα το Δία, είμαι για κλάματα, εαν πρόκειται και να πληρώνω για τους νεκρούς

ΧΑΡΩΝ : Δε θα σε αφήσω

ΜΕΝΙΠΠΟΣ : Τότε τράβηξε το πλοίο στη στεριά και περίμενε.. Μα πως μπορείς να πάρεις κάτι που δεν έχω;

ΧΑΡΩΝ : Κι εσυ δεν ήξερες οτι έπρεπε να ταξιδέψεις;

ΜΕΝΙΠΠΟΣ : Το ‘ξερα, αλλά δεν είχα ..Και λοιπόν ; .. Επρεπε γι ‘αυτο να μην πεθάνω ;

ΧΑΡΩΝ : Και λοιπόν εσυ μόνο θα καυχιέσαι οτι έχεις κάνει το ταξίδι δωρεάν;

ΜΕΝΙΠΠΟΣ : Οχι δωρεάν, φίλτατε. Γιατί και νερά έβγαλα απο τη βάρκα και κουπί τράβηξα και είμαι ο μόνος απο τους επιβάτες που δεν έκλαιγα

ΧΑΡΩΝ : Αυτά δεν ειναι τίποτε για το λεμβούχο. Πρεπει να πληρώσεις τον οβολό.. Δεν γίνεται διαφορετικά

ΜΕΝΙΠΠΟΣ : Λοιπόν , πήγαινε με πάλι πίσω στη ζωή

ΧΑΡΩΝ : Εξυπνος είσαι, για να εισπράξω και χτυπήματα απο τον Αιακο

ΜΕΝΙΠΠΟΣ : Αφησε με λοιπόν ήσυχο

ΧΑΡΩΝ : Δείξε μου τι έχεις στο σακκούλι

ΜΕΝΙΠΠΟΣ : Λουπινα, αν θέλεις, και το δείπνο της Εκάτης.

ΧΑΡΩΝ : Ερμή, απο που μας έφερες αυτόν το σκύλο; Και τι δεν έλεγε στο ταξίδι .. γελούσε σε βάρος των επιβατών, κορόιδευε και μόνο αυτός τραγουδούσε, ενω εκείνοι έσκουζαν

ΕΡΜΗΣ : Αγνοείς, Χάρων, ποιόν άνθρωπο μετέφερες; Εναν άνθρωπο αληθινά ελεύθερο, που δεν τον νοιάζει τιποτε. Αυτός ειναι ο Μένιππος.

ΧΑΡΩΝ : Αν σε πιάσω άλλη φορά ..

ΜΕΝΙΠΠΟΣ : Αν με πιάσεις, αγαπητέ !! Για δεύτερη φορά όμως δε γίνεται να με πιάσεις ..

Λουκιανός – Νεκρικοί Διάλογοι


Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 6000 άνθρωποι έχουνε χάσει την ζωή τους στα νερά της Μεσογείου τα τελευταία τρία χρόνια ..

Η Ύπατη Αρμοστεία για άλλη μια φορά κάνει έκκληση να ληφθούν μία σειρά από επείγοντα μέτρα προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω τραγωδίες και να επιμεριστεί περαιτέρω η κατανομή των ευθυνών:

1. Ενίσχυση της ικανότητας θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο με σκοπό να εντοπίζονται τα πλοιάρια που βρίσκονται σε κίνδυνο και ιδιαίτερα όσα μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες.

2. Οι πλοίαρχοι που διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα δεν θα πρέπει να κατηγορούνται για διευκόλυνση της παράνομης διακίνησης των ανθρώπων που διασώζουν ή να αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη.

3. Θέση σε ισχύ αποτελεσματικών και προβλέψιμων μηχανισμών για τον εντοπισμό ασφαλών τοποθεσιών, όπου μπορούν να αποβιβάζονται οι διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες.

4. Βελτίωση των δομών υποδοχής και δημιουργία πρόσθετων υποδομών με πρόσβαση σε αρωγή και φροντίδα.

5. Δημιουργία μηχανισμών ταυτοποίησης και παραπομπής, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου, για όσους έχουν πιθανόν ανάγκη διεθνούς προστασίας στη βάση της αντίληψης ότι η αποβίβαση δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη την αποκλειστική ευθύνη για την εξέταση αιτημάτων και την εύρεση λύσεων από το κράτος στο έδαφος του οποίου αποβιβάζονται άτομα που έχουν διασωθεί στη θάλασσα.

6. Για όσα άτομα προκύπτει ότι χρήζουν διεθνούς προστασίας θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε μία βιώσιμη λύση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μηχανισμούς για μια δίκαιη κατανομή/μεταφορά όσων αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες ή ως δικαιούχοι επικουρικής προστασίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή για την κατεπείγουσα μεταφορά τους σε ένα ορισμένο Κέντρο Προσωρινής Διαμονής στη βάση προϋπαρχόντων προτύπων, από όπου μπορούν να γίνουν προσπάθειες μετεγκατάστασής τους σε Ευρωπαϊκές και μη χώρες.

7. Συλλογή, επεξεργασία και ανταλλαγή στοιχείων για τις ροές μέσω θαλάσσης προς την περιοχή της Μεσογείου, με στόχο την βελτίωση της πληροφόρησης για τις διαδρομές, τα κίνητρα και το προφίλ των αφίξεων προκειμένου να οικοδομηθούν κοινές αξιολογήσεις και δράσεις.

8. Περαιτέρω ανάπτυξη της δυνατότητας ανταπόκρισης και των θεσμικών ικανοτήτων των χωρών διέλευσης, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών συντονισμού για τον εντοπισμό και τη δίωξη ατόμων που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων.

9. Ενδυνάμωση των στρατηγικών προστασίας στις χώρες, όπου υποβάλουν για πρώτη φορά αίτημα ασύλου άτομα που έχουν ταξιδέψει με πλοιάρια. Οι στρατηγικές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ένταξης σε τοπικό επίπεδο μέσα από το τυπικό σύστημα εκπαίδευσης, την επαγγελματική κατάρτιση και την βιοποριστική υποστήριξη. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ενισχυμένες προσπάθειες μετεγκατάστασης, ευχερέστερη πρόσβαση σε δυνατότητες οικογενειακής επανένωσης και άλλους «μηχανισμούς προστατευόμενης εισόδου».

10. Αυξημένα προγράμματα μαζικής πληροφόρησης στα τοπικά ΜΜΕ καθώς και κατά μήκος των διαδρομών διέλευσης, περιλαμβανομένων των σημείων εισόδου, προκειμένου να ενημερώνονται όλοι οι πιθανοί πληθυσμοί για τους κινδύνους της περαιτέρω μετακίνησής τους.

Ως πότε , λοιπόν ?

Comments are closed.