Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά συνεχίζει το αλληλέγγυο εκπαιδευτικό έργο του διαδικτυακά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αγ.Αναργύρων & Κω

Παλιά Κοκκινιά, 18542, Αθήνα

Ετήσια γιορτή του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά

Μάθε παιδί μου …ελληνικά!!!

Κατάμεστη από κόσμο ήταν η αυλή του κυριακάτικου Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά (ΑΣΜΠ) που στεγάζεται στο 14ο και 15ο Γυμνάσιο στη συμβολή των οδών Αγίων Αναργύρων και Κω στην Παλιά Κοκκινιά κατά την διάρκεια της ετήσιας γιορτής που έκλεισε την 5η συνεχή άκρως επιτυχημένη σχολική χρονιά στις 26 Ιουνίου 2011.

Προσκεκλημένοι ήταν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Καρύδης και Αναστάσιος Νεράτζης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη, Μαρία Σταθάκη και Θανάσης Διαβολάκης, ενώ η δημοτική σύμβουλος και υπεύθυνη της δημοτικής επιχείρησης για τους μετανάστες κ. Πασχαλία Καλαγιά έστειλε γράμμα με εκπρόσωπο της, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας κ. Κώστας Παπαδόπουλος, ο κ. Ιωάννης Παππάς, από την 4ης κοινότητα υπεύθυνος για τους μετνάστες, η κ. Δελλή Μαρία, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πειραιά, η κ. Λίτσα Βαμβακά, προέδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 4ης Κοινότητας του Δήμου Πειραιά, ο κ. Νικος Μάλιαρης, πρόεδρος του συλλόγου παλαίμαχων ποδοσφαιριστών Προοδευτικής, η κ. Μαργαρίτα Ρέιση, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και πολλοί άλλοι επίσημοι επικεφαλής διαφόρων οργανισμών.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πειραιά εξήρε την συμπεριφορά των μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά οι οποίοι όπως τόνισε ‘όχι μόνον δεν συμμετέχουν σε πράξεις βίας αλλά ασχολούνται με την γλώσσα και τον πολιτισμό’ προσθέτοντας ‘συνεπικουρούμενοι από ένα επιτελείο εθελοντών δασκάλων.’

Στο ίδιο μήκος κύμματος και οι υπόλοιποι ομιλητές και εκπρόσωποι των κομμάτων οι οποίοι δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν το έργο που γίνεται στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά το οποίο, όπως τόνισαν, όχι μόνον έπρεπε να στηρίζεται από την πολιτεία αλλά να το αναλάβει και να το διεκπεραιώνει εξ’ ολοκλήρου η ίδια και όχι να υποκαθίσταται από εθελοντές.
Ένα αρκετά πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε στη συνέχεια από τους σπουδαστές και εθελοντές δασκάλους το οποίο περιλάμβανε ποίηση, μουσική, και διάφορα δρώμενα που ψωχαγώγησαν τους παρευρισκόμενους επισκέπτες και έδωσαν έναν εύθυμο τόνο στην βραδιά.

Τους καλεσμένους χαιρέτησαν τα παιδιά των μεταναστών στις μητρικές τους γλώσσες αλλά και στα ελληνικά σκορπίζοντας θαυμασμό, ελπίδα και συγκίνηση στους παρευρισκόμενους.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΑΣΜΠ κ. Φώτης Ανδρεόπουλος έκανε τον απολογισμό της χρονιάς στον ακαδημαικό τομέα σημειώνοντας ότι την περίοδο 2010-11 εγγράφηκαν συνολικά 379 νέοι μαθητές και μαθήτριες στο σχολείο με μέσο όρο παρακολούθησης μαθημάτων 161 μαθητές και μαθήτριες κάθε Κυριακή, σε 15 τμήματα από 21 ενεργούς δάσκαλους και δασκάλες νούμερα καθόλα εντυπωσιακά.
Στην ομιλία του ο κ. Ανδρεόπουλος επισήμανε τις πιο σημαντικές στιγμές της χρονιάς στην πορεία του ΑΣΜΠ μεταξύ των οποίων κορυφαίες μπορεί να είναι η συμμετοχή του σχολείου στην παγκόσμια ημέρα του μετανάστη στην πλατεία Κοραή, η συμμετοχή σε αντιρατσιστικές εκδηλώσεις, η υποδοχή των απεργών πείνας στο λιμάνι του Πειραιά και η ενεργός υποστήριξη των απεργών καθ’ όλη την διάρκεια της δοκιμασίας τους, οι επισκέψεις στο χώρο της Υπατίας, βάρδιες σε διάφορα νοσοκομεία όταν υπήρχε ανάγκη, αιτήματα για στήριξη των απεργών από τους δήμους Πειραιά και άλλων όμορων δήμων, συσκέψεις και παρεμβάσεις για στήριξη των μεταναστών, αλλά και συμμετοχές σε ημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, συμμετοχή στην κοινή εκδήλωση των σχολείων μεταναστών στην Κυψέλη, στο τρίτο διεθνές φεστιβάλ Λόγου και Αφήγησης στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, συμμετοχή στον καθαρισμό του δάσους στον Άγιο Φίλιππο Νικαίας, και στην ημέρα κατά του ρατσισμού στο Σύνταγμα, καθώς και μια ημερήσια εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου και στη συνέχεια στο Λουτράκι και στο Ηραίο. Ένα εξ’ ίσου εντυπωσιακό έργο.

Το πολιτιστικό τμήμα του προγράμματος άνοιξε ο Μπιλάλ Καμάρ με το ποίημα ‘Ραγισμένη Καρδιά’ που συγκίνησε τους θεατές με τα λυρικά συναισθήματα που μετέφερε τόσο στα Urdu όσο και στα ελληνικά καθώς και την επικαιρότητα του.

Η Σεβαστή Μωραιτίνη συνοδευόμενη στο πιάνο από την Φρόσω Μαργέλλου με την μελλοδική εκτέλεση των τραγουδιών ‘Παλιοί Δρόμοι’ σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Μανώλη Αναγνωστάκη καθώς και το ‘Πατρίδα’ σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική Νίκου Αντύπα απελευθέρωσαν τα συναισθήματα των παρευρισκομένων που δε δίστασαν να συνοδεύσουν τις δύο εξαίρετες καλλιτέχνιδες σιγοψιθυρίζοντας τους στοίχους.

Στην συνέχεια η Μαντώ Μπουκουβάλα και η τάξη της παρουσίασαν το ποίημα του Μπερτολντ Μπρεχτ ‘Ο Μετανάστης’ η ‘Το Λαθεμένο Όνομα’ με μια καλοδουλεμένη ακρίβεια βασισμένη στην κίνηση του ρολογιού και την αδυσώπητη επαναληπτικότητα της μηχανής παραπέμποντας στους ΄Μοντέρνους Καιρούς’ του Τσάρλυ Τσάπλιν.

Και πάλι η Φρόσω Μαργέλλου αυτή τη φορά συνοδευόμενη από τον Ριαζ στο ταμπούρλο πρόσφερε ένα μουσικό διάλλειμα με ιδιαίτερο ύφος ενώ ένα γκρουπ από μαθητές του σχολείου ερμήνευσαν ‘Το τραγούδι της Αγάπης’ στην γλώσσα τους με έξοχα ρομαντικά στοιχεία αλλά και διονυσιακή έξαρση που δεν άργησε να μεταδοθεί και στους θεατές.

Ακολούθησαν οι μαθητές της Τζένης Βαμβακά με ένα χαιρετισμό και δύο ποιήματα

‘Μετανάστες, καραβάνια ελπίδας’ του Γιάννη Ποταμιάνου και ‘Ταξίδι Ζωής’ της ίδιας που έπαιξαν στο θέμα της πανάρχαιας αέναης μετακίνησης του ανθρώπου όχι μόνο στον χώρο και το χρόνο αλλά και στην γνώση και την κατανόηση.

Ένα ‘πειραγμένο’ έργο του αειθαλούς εθνικού ήρωα ‘Ο Καραγκιόζης και ο…πρόεδρος’ ερμηνεύτηκε με σατυρική διάθεση αλλά και αρκετή δόση χιούμορ από τους Μακί Μαρσέιγ, Μπιλάλ Καμάλ και Αφζαλ Μοχάμετ. που γρήγορα μεταδόθηκε στους θεατές που το καταχειροκρότησαν.

Κορυφαία στιγμή της γιορτής το θεατρικό δρώμενο με πρωταγωνιστές τους μαθητές της τάξης του Γιάννη Μπαβέα περιέγραψε γλαφυρά το επώδυνο πέρασμα από την άγνοια στη γνώση, την διαδικασία και κατάκτηση της μάθησης και τελικα την δημιουργική επικοινωνία, σκηνοθετημένο με ακρίβεια, φαντασία και χιούμορ από τον ίδιο (συνεπικουρούμενο από τον Νίκο Αγαπάκη) συγκίνησε και ψυχαγώγησε τους θεατές που έδειξαν την εκτίμηση τους καταχειροκροτώντας την προσπάθεια.

Με την παρουσίαση των βεβαιώσεων από τον αντιπρόεδρο του ΑΣΜΠ Ασλαμ Μοχάμεντ στους δασκάλους που στη συνέχεια τους μοίρασαν στους μαθητές τους η βραδιά έκλεισε όμορφα με φαγοπότι από τον σχετικά πλούσιο μπουφέ, χορό και τραγούδι μέχρι τις …τελευταίες μεγάλες βραδινές ώρες!

Καλό Καλοκαίρι και ραντεβού τον Σεπτέμβριο

2 Comments:

 • Ανώνυμος /

  ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΤΕΧΝΗ
  ΣΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΙΕΚ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ &
  ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  Θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε πως ο Τομέας Επισιτισμού & Τουρισμού του ΙΕΚ ΞΥΝΗ, του κορυφαίου ΙΕΚ στον ΠΕΙΡΑΙΑ, προσφέρει διετή προγράμματα σπουδών που οδηγούν στην απόκτηση κρατικού πτυχίου για την ειδικότητα :

  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

  Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνείστε τώρα

  Αθήνα : Πατησίων 31 ,Tηλ.: +30 210 5279500

  Πειραιάς : Φίλωνος 39 , Τηλ.: +30 210 4120714, 210 4221141

  Γλυφάδα : Λ.Βουλιαγμένης 67 & Αχιλλέως 31,Τηλ.: +30 210 9640117, 210 9644740

  Θεσσαλονίκη : Βαλαωρίτου 9 ,Τηλ.: +30 2310 541085, 2310 533255

 • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΣΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ CAMPUS ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
  Έναρξη νέων τμημάτων Οκτωβρίου 2011

  Τ
  ώρα έχεις και εσύ την ευκαιρία να σπουδάσεις στo κορυφαίο CAMPUS των Νοτίων Προαστίων, το ΙΕΚ ΞΥΝΗ Γλυφάδας και να γίνεις ο πιο ανταγωνιστικός επαγγελματίας.

  Τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, είναι τα μοναδικά ΙΕΚ στα οποία αποκτάς 4 τίτλους σπουδών σε 2 χρόνια Επίσης συμμετέχεις σε 140 ΔΩΡΕΑΝ ακαδημαϊκά σεμινάρια, το έτος, ανώτερου εκπαιδευτικού κύρους, τα οποία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Xinis Education Festival, του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού φεστιβάλ στην Ελλάδα.
  Τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, με τεράστια εμπειρία στον τομέα της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την έναρξη των νέων τμημάτων τους για την Ακαδημαϊκή περίοδο Οκτωβρίου 2011, που απευθύνονται σε απόφοιτους Γυμνασίων, Ενιαίων Λυκείων, ΕΠΑΛ, ΤΕΕ, αλλά και φοιτητές ΑΕΙ, ΤΕΙ. Οι τομείς σπουδών με τις ειδικότητες τους είναι οι εξής: • ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΣΑ (Multimedia)
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΔΙΚΤΥΩΝ & ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ INTRANET – INTERNET
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ INTERNET
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ
  • ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
  • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ,ΔΙΑΦΗΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Marketing)
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
  • ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ • ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
  • ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
  • ΟΜΟΡΦΙΑΣ
  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
  • ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
  • ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
  • ΜΜΕ
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

  Γλυφάδα: Λ. Βουλιαγμένης 67 & Αχιλλέως, Τηλ.: 210 9640117 & τηλέφωνο χωρίς χρέωση: 800-11-919191
  website: http://www.iek-xini.edu.gr

Comments are closed.