Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά συνεχίζει το αλληλέγγυο εκπαιδευτικό έργο του διαδικτυακά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αγ.Αναργύρων & Κω

Παλιά Κοκκινιά, 18542, Αθήνα

Η ανθρωπιά πεθαίνει στην Παγανή της Λέσβου.

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο του tantoguanto

Σκατά στα μούτρα μας!
Έκθεση-κόλαφος του ΟΗΕ για το κέντρο μεταναστών στην Λέσβο. Οι επιθεωρητές της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) χαρακτήρισαν “απαράδεκτες” τις συνθηκες κράτησης των μεταναστών στο κέντρο υποδοχής στην Παγανή Λέσβου. Κλιμάκιο του διεθνούς Οργανισμού επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις στις αρχές της εβδομάδας και το πόρισμα του είναι καταπέλτης για τις ελληνικές Αρχές.

“Περισσότεροι από 850 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 200 ασυνόδευτα παιδιά, στην πλειοψηφία τους από το Αφγανιστάν, κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες στην Παγανή”, αναφέρει το πόρισμα που μεταφέρει με τα μελανότερα χρώματα τις συνθήκες κράτησης.

“Ενα δωμάτιο στεγάζει περισσότερες από 150 γυναίκες και 50 βρέφη, πολλά από τα οποία πάσχουν από ασθένειες που οφείλονται στο συνωστισμό και την έλλειψη συνθηκών υγιεινής του κέντρου”.

“Το προσωπικό της UNHCR χαρακτήρισε την κατάσταση του κεντρου απαράδεκτη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Αντρέι Μάχετσιτς, σημειώνοντας πως στοιβάζονται 800 άνθρωποι σε ένα κέντρο, χωρητικότητας 250-300 ανθρώπων.

Οι επιθεωρητές επισκέφτηκαν το κέντρο στις αρχές της εβδομάδας και σύμφωνα με τον Αντρέι Μάχετσιτς, “υπέστησαν σοκ από την κατάσταση που επικρατεί στην εγκατάσταση”.

Ο Μάχετσιτς πρόσθεσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τις ελληνικές Αρχές ότι μέχρι το τέλος του μήνα (Σ.Σ Αύγουστο;)όλα τα ασυνόδευτα παιδιά θα μεταφερθούν σε άλλες ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις.

Ο ίδιος σημείωσε πως “η κατάσταση στην Παγανή είναι ενδεικτική των ευρύτερων προβλημάτων που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση και το σύστημα ασύλου της Ελλάδας”. Θυμίζει δε ότι τον περασμένο χρόνο η UNHCR έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναμόρφωση του συστήματος στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν προτάσεις για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών. “Μεχρι σήμρα οι προτάσεις αυτές δεν έχουν εφαρμοσθεί”, τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
.

.

.

.

2 Comments:

 • "Ο Μάχετσιτς πρόσθεσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τις ελληνικές Αρχές ότι μέχρι το τέλος του μήνα (Σ.Σ Αύγουστο;)όλα τα ασυνόδευτα παιδιά θα μεταφερθούν σε άλλες ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις."
  Σώθηκε ο άνθρωπος !
  Αλήθεια για τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη των ασυνόδευτων Ελληνόπουλων "παιδιών" στις Δομες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστησης του προγράμματος " Ψυχαργώς"καιέχουν να πληρωθούν από τον Ιούνιο ,ποια Αρχή θα διαβεβαιώσει τι μέλλει γενέσθαι;
  Δύσκολοι καιροί για τα ¨παιδια" Εληνάκια ή αλλοδαπά…

 • … και ο Αύγουστος τελείωσε.

  Με επερχόμενες εκλογές, τα ΑμεΑ θα λάβουν διαβεβαιώσεις και οι οικογένειές τους… όπως και οι εργαζόμενοι στις δομές.

  Τα όνειρα να δούμε, πότε θα λάβουν εκδίκηση;

  Κυρία Λυγερή του Πηγαιμού, να είστε καλά.

Comments are closed.