Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά συνεχίζει το αλληλέγγυο εκπαιδευτικό έργο του διαδικτυακά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αγ.Αναργύρων & Κω

Παλιά Κοκκινιά, 18542, Αθήνα

Η δύναμή μας στο ακέραιο και στον υπέρτατο βαθμό

Ξεκινήσαμε τα μαθήματα μας στις 27 Σεπτεμβρίου με ανάμεικτα συναισθήματα και φανερά προβληματισμένοι για το τι θα φέρει η νέα μας σχολική χρονιά. Ήδη από το καλοκαίρι είχαμε μπει στη δύσκολη θέση να αποχαιρετήσουμε κάποιους από τους μαθητές μας προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους για κάπου αλλού στην Ευρώπη. Μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες και σε ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας, αυτό που συνειδητοποιήσαμε αργότερα είναι οτι τελικά οι δεσμοί που έχουμε με τους μαθητές μας ισχυροποιούνται, γίνονται πιο ουσιαστικοί και πολλές φορές αντιμετωπίζουμε τους ίδιους δισταγμούς και προβληματισμούς σε σχέση με το μέλλον μας και τη ζωή μας σε αυτή τη χώρα. Και εκεί που πραγματικά σφίγγαμε τα χέρια και έπρεπε να πούμε ένα αντίο ή να δώσουμε μια νέα υπόσχεση για την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε, εκεί άρχισαν να έρχονται τα άσχημα νέα σχεδόν κάθε μέρα για μια βάρκα
που ανατράπηκε, για κάποιους νέους πρόσφυγες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Αιγαίο, στην προσπάθεια τους να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο για αυτούς και τα παιδιά τους. Κάποιους δεν θα τους συναντούσαμε ποτέ και κάποιους άλλους θα έπρεπε να τους χαιρετήσουμε για πάντα.

Η λύτρωση για όλους εμάς ήρθε πάλι από εκεί που δεν το περιμέναμε .. Νέα πρόσωπα, νέα διστακτικά πλησιάσματα, νέοι άνθρωποι, νέες εγγραφές, νέες ελπίδες ! Οι αίθουσες μας για άλλη μια φορά γεμάτες από τον κόσμο που θέλει να μάθει μια ξένη γλώσσα, να τελειοποιήσει τα ελληνικά του, να συμμετέχει δειλά αρχικά στις δράσεις μας, μαζί με τους περισσότερους από τους παλιούς μαθητές μας και πάλι δίπλα μας, πάλι κοντά μας !

Και είναι αυτοί που κάθε φορά μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε .. Γύρω μας ο κόσμος έμοιαζε να φτάνει στο τέλος του με όλα αυτά που συνέβαιναν και που συνεχίζουν να συμβαίνουν. Εμείς όμως έπρεπε να βάλουμε μπροστά τα σχέδια που είχαμε για τα μαθήματά μας, τις δράσεις μας και τους επόμενους στόχους μας μα πάνω από όλα να ενισχύσουμε το ηθικό όλων αυτών των ανθρώπων όσο και το δικό μας. Αφήνουμε πίσω μια πολύ δύσκολη χρονιά και πάμε για μια άλλη, με τις ανάγκες να γίνονται ακόμα μεγαλύτερες και επιτακτικές με αποτέλεσμα πολλές φορές να νοιώθουμε οτι ξεπερνούν τα όρια των δυνατοτήτων μας. Η αλληλεπίδραση με άλλες δομές αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς  όπως η υγεία ή το επισιτιστικό.
Η συσπείρωση μας γύρω από όλα αυτά τα προβλήματα που γιγαντώνονται καθημερινά για όλους μας, ανεξαιρέτως από το που προερχόμαστε αφού έχουμε όλοι το προνόμιο να λεγόμαστε Άνθρωποι. 
Η δύναμή μας στο ακέραιο και στον υπέρτατο βαθμό.

Είτε πρόκειται να διαθέσουμε σχολικά είδη σε οικογένειες ανέργων σε δημοτικά σχολεία και γυμνάσια όπως κάθε χρονιά
είτε πρόκειται για θέματα που απασχολούν ευρύτερα το χώρο της αλληλέγγυας εκπαίδευσης με συντονιστικά και συναντήσεις
με εκπροσώπους αλληλέγγυους εκπαιδευτικούς από το Ξυλόκαστρο ή την Ετεροτοπία στην Θεσσαλονίκη και μέχρι το Καρντελέν
της Ξάνθης, προκειμένου να συμμετέχουμε σε κοινές δράσεις και άμεση επικοινωνία. Είτε πρόκειται για συνεργασία με τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία ειδικότερα στην περιοχή του Πειραιά ή ακόμα με δομές που δραστηριοποιούνται στην υποδοχή των Προσφύγων, είτε σε θέματα ένδυσης και υπόδησης για Κέντρα Κράτησης και Φυλακές, μέχρι σήμερα λοιπόν σε οποιοδήποτε τομέα δράσης και αλληλέγγυας προσφοράς το Ανοιχτό μας Σχολείο ήταν και θα είναι πάντα παρών για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, με την ελπίδα κάποτε όλο αυτό να μπορέσει να το κάνει και η ίδια η Πολιτεία με τον τρόπο που το οφείλει στον καθένα από εμάς. Μέχρι τότε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αγαπήσουμε με τον ίδιο τρόπο την θάλασσα, να κοιτάξουμε με το ίδιο βλέμμα τον ουρανό και να φιλήσουμε το ιερό χώμα της Επαγγελίας και των προσδοκιών μας,  χωρίς να σκεφτούμε κάθε στιγμή όλους αυτούς τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν και όλους αυτούς που χάθηκαν προσπαθώντας να υποστηρίξουν το δικαίωμα τους στη ζωή .. Καλή χρονιά με “ασφαλή περάσματα” από τα αδιέξοδα όπου όλοι μας παλεύουμε να αποδράσουμε και καλή δύναμη επειδή
θα μας χρειαστεί όσο τα περιθώρια γύρω μας στενεύουν. Είμαστε όλοι μαζί και κανένας μόνος ! 

 

  

   

Comments are closed.