Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά συνεχίζει το αλληλέγγυο εκπαιδευτικό έργο του διαδικτυακά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αγ.Αναργύρων & Κω

Παλιά Κοκκινιά, 18542, Αθήνα

Καλή αντάμωση στα θρανία μας !

 Φέτος η γιορτή μας μοιράστηκε σαν το καλό κρασί από τραπέζι σε τραπέζι ! Από νωρίς το πρωί είχαμε αρχίσει να προετοιμάζουμε τον προαύλιο χώρο του Σχολείου μας
για να υποδεχθούμε όλους εσάς που μας κάνατε την τιμή για άλλη μια χρονιά να παρευρεθείτε στη γιορτή λήξης των μαθημάτων μας ανανεώνοντας έτσι το ραντεβού μας για τον επόμενο Σεπτέμβριο. Τα χρωματιστά υφάσματα που κυματίζουν από τα μπαλκόνια του σχολείου κάθε φορά την ίδια πάντα μέρα είναι και η εικόνα που θέλουμε να έχουμε για τον κόσμο. Έναν κόσμο πολύχρωμο μέσα από την ομορφιά της “ποικιλίας” που μας περιβάλει. Τα τραπέζια και τα καθίσματα διάσπαρτα στο χώρο έτσι ώστε όλοι να νοιώθουν οτι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της γιορτής και μέλη της ίδιας οικογένειας. Μιας οικογένειας που έχουμε τη χαρά να την βλέπουμε να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

Πολλοί από εμάς την χρονιά που μας πέρασε, δραστηριοποιηθήκαμε στις Πύλες του λιμανιού του Πειραιά σε διαφορετικούς τομείς προκειμένου να προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που κατέκλυσαν τα ελληνικά νησιά μέσα από το δράμα που έζησαν στις πατρίδες τους και το φάντασμα ενός πολέμου που δεν έχει σταματήσει να τους κυνηγά ακόμα και σήμερα. Αναμφισβήτητα ήταν μια δύσκολη χρονιά που όμως μας αποκάλυψε τη δύναμη που μπορεί να κρύβει η θέληση του ανθρώπου για ζωή. Είμαστε περήφανοι για όλους τους εθελοντές μας όπως και για τους μαθητές του Ανοιχτού μας Σχολείου οι οποίοι παραμερίζοντας τα προσωπικά τους προβλήματα στελέχωσαν πολλές φορές ολονύκτιες βάρδιες διερμηνέων ή και συνοδών από Πύλη σε Πύλη. Εμπειρίες μιας ζωής που μας σημάδεψαν όλους αλλά και που μας ένωσαν ακόμα περισσότερο στην προσπάθεια μας να απαλύνουμε τον πόνο κάποιων άλλων συνανθρώπων μας. Για όλους εμάς λοιπόν , φέτος η αυλή του σχολείου μας ήταν η “αυλή των θαυμάτων” και το αποτέλεσμα όλης αυτής της εμπειρίας. Οικονομικοί μετανάστες οι περισσότεροι από τους μαθητές μας, υποδέχθηκαν Πρόσφυγες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν σε αυτή τη γιορτή και μας απέδειξαν οτι στην πραγματικότητα δεν πρέπει να υπάρχει κανένας διαχωρισμός όταν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και πανανθρώπινες αξίες !

 Μουσική, φαγητό, ποτό και χορός ένωσαν όλον αυτόν τον ετερόκλητο κόσμο μέχρι αργά το βράδυ. Στη σκηνή μας φέτος ανέβηκαν όλοι αυτοί που πριν από ένα χρόνο ακριβώς “αποχαιρετούσαμε αμήχανα καθώς το καράβι τους βούλιαζε αργά ”  κατά τον Ματέϊ Βεσνιέκ. Αναπολήσαμε στιγμές, δώσαμε τα χέρια και υποσχεθήκαμε ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους στο ποσοστό που μας αναλογεί. Το μικρόφωνο πέρασε στα χέρια τους, κάποια βλέμματα δάκρυσαν στο τραγούδι τους και κάποια άλλα ανυψώθηκαν στη φωταγωγημένη νύχτα. Οι φωνές των παιδιών ολόγυρα μας ανέμελα στο παιχνίδι τους μετά από πολύ καιρό. Και ήταν αυτά τα πιτσιρίκια που μας χάρισαν μια από τις καλύτερες χορογραφίες επί σκηνής ! Το κέφι τους και ο αυθορμητισμός τους θα μας μείνουν αξέχαστα ! Το ίδιο και οι χορεύτριες από τη Μολδαβία σαν αλαβάστρινες κούκλες με τις παραδοσιακές τους στολές όταν στροβιλιζόντουσαν στις νότες της μουσικής που τις συνόδεψε.

Παράλληλα στον ίδιο χώρο όπως κάθε χρόνο το Τμήμα Φωτογραφίας του Ανοιχτού μας Σχολείου πλαισίωσε με τα έργα των μαθητών μας τη γιορτινή μας ατμόσφαιρα και ανέδειξε την καλαισθησία και την ευαισθησία που διαθέτουν όταν βρίσκονται πίσω από το φωτογραφικό φακό. Μια γιορτή γεμάτη με χρώματα και συναισθήματα που πέρασε στον κόσμο συμμετέχοντας κι αυτός από την πρώτη στιγμή αφήνοντας πίσω του το ρόλο του παθητικού αποδέκτη ! Συριακοί χοροί , Συρτάκι και Χασαποσέρβικο σε έναν αέναο κύκλο ακριβώς όπως και η ίδια μας η ζωή σε έναν κοινό τόπο λατρείας. Το μεγαλείο της ανθρώπινης Ψυχής ! “Κάπου εδώ αξίζει να τονίσουμε πως για όλους εμάς η λέξη “ Παιδεία” από μόνη της περιέχει όλες αυτές τις αξίες που είναι ικανές να υποστηρίξουν τη ζωή του κάθε ανθρώπου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, τον διπλανό μας και εν συνεχεία την ολότητα που μας περιβάλλει όχι σαν κάτι αόριστο αλλά σαν κάτι πολύ συγκεκριμένο αφού αποτελεί την πλέον αντιπροσωπευτική βιωματική ανθρώπινη λειτουργία. Το σίγουρο είναι οτι οι άνθρωποι για εμάς δεν αποτελούν αριθμούς. Δεν πρόκειται για ένα αθροιστικό σύνολο που οφείλει να εκλείψει ή να προστεθεί προκειμένου όλοι οι υπόλοιποι να ζήσουμε ελεύθεροι στη Γη της Επαγγελίας.” Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η γιορτή μας φέτος και σε αυτό θα επιμείνουμε από τη νέα μας σχολική χρονιά.

Καλή αντάμωση στα θρανία μας ! 

Comments are closed.