Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά συνεχίζει το αλληλέγγυο εκπαιδευτικό έργο του διαδικτυακά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αγ.Αναργύρων & Κω

Παλιά Κοκκινιά, 18542, Αθήνα

Μια καλοκαιρινή αύρα στο ΑΣΜΠ (Γιορτή Λήξεως Σχολικής Χρονιάς 2011-2012)

 Μια καλοκαιρινή αύρα στο ΑΣΜΠ 

Με μια λιτή, όπως αρμόζει στην συγκεκριμμένη περίοδο που διανείουμε εκδήλωση, γιόρτασε την Κυριακή 8 Ιουλίου στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά το τέλος της σχολική περιόδου 2011-2012 με την συμμετοχή πολλών πρώην και νυν μαθητών, φίλων και συγγενών καθώς επίσης και των εθελοντών δασκάλων που είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια την πρόοδο των μαθητών τους και τους άοκνους κόπους τους κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς να πιάνουν τόπο. 

Το πρόγραμμα άνοιξε με ένα μελοδικό ‘καλωσόρισμα’  η Σεβαστή Μωραϊτίνη, εθελόντρια δασκάλα η οποία επίσης σήκωσε όλο το βάρος της παρουσίασης του προγράμματος κι όχι μόνον αλλά  ερμήνευσε και διάφορα τραγούδια καθώς επίσης αναδείχθηκε και μια πρώτης τάξεως ηθοποιός. 

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΑΣΜΠ κ Φώτης Ανδρεόπουλος επέκτεινε ένα θερμό χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους και έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων και δραστηριοτήτων του σχολείου κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς που πέρασε, με τις σημαντικότερες: την συμμετοχή σε αντιρατσιστικές εκδηλώσεις, στήριξη μαθητών του σχολείου που δέχθηκαν επίθεση, παιδαγωγικές εκδρομές και επιμορφωτικές επισκέψεις σε μουσεία, και άλλα πολλά. 

Η συμμετοχή των επισήμων και τοπικών αρχόντων ήταν κάπως ισχνή σε σχέση με άλλες χρονιές διότι μεσολάβησαν και άλλες πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα όπως οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να κρατήσει μακριά μας την δική μας βουλευτή της Β Πειραιά κ. Τζένη Βαμβακά που ενώ τώρα πια δεν θα μπορεί να διδάξει στο σχολείο ελπίζουμε ότι θα το στηρίζει από το καινούργιο της μετερίζι. 

Ο Μαθητής μας Delawar Shah μίλησε σύντομα αλλά με πάθος όταν εξιστόρισε την εμπειρία του στο σχολείο και πως κατάφερε να μάθει την ελληνική γλώσσα αρκετά καλά ενώ δεν μπορούσε να επικοινωνήσει καθόλου όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα και στη συνέχεια έκανε έκλληση σε όλους να μάθουν τα ελληνικά γιατί είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο ακόμη και αν κάποιος τους επιτίθεται.   

Ο Sohail Anjum απήγγειλε ένα ποίημα του Φερεϊντούν Φαριάντ που απεβίωσε πρόσφατα αλλά που είχε επισκεφθεί το σχολείο μας πριν τρία χρόνια ενώ στην συνέχεια ο Shamir Shehzad, απήγγειλε το ποιήμα του Νικηφόρου Βρετάκου ‘Η Ελληνική Γλώσσα’ και o Mashooq Hussain το ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη ο ‘Ελεγκτής’. 

Στην συνέχεια υπήρξε ένα μικρό ιντερλούδιο με την κωμωδία του Makki Marseilles ‘Ο Μικρός και ο Μεγάλος’ που ερμήνευσαν ο ίδιος και ο σχεδόν μόνιμος συνεργάτης του, μαθητής του σχολείου και πολυτάλαντος Bilal Kumar.  

H πολυσχιδής Σεβαστή Μωραϊτίνη πρόσφερε στους παρευρισκόμενους ένα συναρπαστικό μουσικό διάλειμμα από τραγούδια με την συνοδεία των δύο γιών της στην κιθάρα και το ταμπούρλο οι οποίοι εκτός του ότι έδωσαν το στίγμα της προσωπικής μουσικής τους παιδείας, ανέδειξαν και την ώριμη ποιότητα της μητρικής φωνής μέσα στο ήρεμο, γλυκό, καλοκαιρινό σούρουπο. Το οικογενειακό συγκρότημα ερμήνευσε το τραγούδι ‘Τυφλές ελπίδες’ σε στοίχους και μουσική του Πέτρου Δουρδούμπακη, και το ‘Για να σε συναντήσω’ σε στοίχους Τάσσου Λειβαδήτη και μουσική Κώστα Λειβαδά. 

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το θεατρικό έργο του Makki Marseilles ‘Ο… Ξένος Γαμπρός’ γραμμένο ειδικά για το ΑΣΜΠ και ερμηνεύτηκε από την βιαστικά συγκροτηθείσα θεατρική ομάδα του σχολείου η οποία εκτός από τον συγγραφέα που ερμήνευσε τον παραδοσιακό πατέρα που βρίσκει αδιανόητο ότι η μοναχοκόρη του μπορεί να ερωτευθεί και ακόμη χειρότερα να παντρευτεί έναν μετανάστη, αποτελείται επίσης από την πανταχού παρούσα Σεβαστή Μωραϊτίνη στο ρόλο της συμβιβαστικής μητέρας, τον Bilal Kumar στο ρόλο του γαμπρού που θυσιάζεται για να σώσει τον πεθερό του, τον Delawar Shah στον ρόλο του γιατρού και την Μίκα Μεζβελιάν η οποία παρόλο που δεν είχε προηγούμενη εμπειρία ερμήνευσε την ελληνίδα κορασίδα Αντιγόνη με το ανάλογο πείσμα και πάθος που απαιτούσε ο ρόλος.  Συγχαρητήρια σε όλους για την προσπάθειά τους.  

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος έγινε η παροδοσιακή διανομή των βεβαιώσεων στους μαθητές που παρακολούθησαν μαθήματα από τον αντιπρόεδρο του σχολείου κ. Mohammad Aslam ενώ ακολούθησε ένας πραγματικά πλούσιος μπουφές με ελληνικές και πακιστανικές λιχουδιές, αρκετές ακόμη και για μερικούς τυχερούς περίοικους που έτυχε να βρίσκονται εκεί.  

Ευτυχισμένα τα παιδιά χόρεψαν και τραγούδησαν μέχρι αργά όχι μόνον παραδοσιακά τραγούδια  από την πατρίδα τους αλλά και ελληνικά τραγούδια από αυτήν εδώ τη χώρα (όχι πάντα και τόσο φιλόξενη) που τώρα θεωρούν δεύτερη πατρίδα! 

Καλό καλοκαίρι και ραντεβού στις 2 Σεπτεμβρίου
Comments are closed.