Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά συνεχίζει το αλληλέγγυο εκπαιδευτικό έργο του διαδικτυακά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αγ.Αναργύρων & Κω

Παλιά Κοκκινιά, 18542, Αθήνα

Μια μέρα για όλους και όλοι μια ολόκληρη μέρα μαζί !

Και η χειμερινή ετήσια εκδρομή του σχολείου μας πλησιάζει .. Αυτή την φορά θα επισκεφθούμε το χωριό Γκούρα στην Ορεινή Κορινθία. Η λέξη “γκούρα” σημαίνει βραχώδη περιοχή που αναβλύζουν πολλά νερά. Αυτή είναι και η πιθανότερη εκδοχή για την προέλευση της ονομασίας του χωριού. Η Γκούρα είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Φενεού. Η Φενεός κατά την αρχαιότητα ήταν μια πόλη – κράτος με μεγάλη ιστορική αξία από τις σημαντικότερες στην ευρύτερη περιοχή και με πολλά μυθολογικά στοιχεία γύρω από το όνομά της .. 

Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, 

η οποία βρίσκεται στην Φενεό Κορινθίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή. Κατά το παρελθόν η λίμνη έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές, καλύπτοντας όλο τον ευρύτερο κάμπο της Φενεού και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των τότε κατοίκων της περιοχής.

Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Παλαιότερα υπήρχε εκεί η Μονή Αγίου Γεωργίου, αλλά λόγω των πλημμυρών μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, σε διπλανό ύψωμα.

Στον δήμο Φενεού βρίσκεται και η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου. Σε μικρή απόσταση από αυτή, στο σημείο όπου συγκεντρώνονται τα νερά των γύρω βουνών με τη δημιουργία του φράγματος Δόξα, είχε κτιστεί κατά τον 14ο αιώνα το παλαιομονάστηρο παλαιό καθολικό της μονής Αγίου Γεωργίου. Τον 17ο αιώνα το παλαιομονάστηρο εγκαταλείφθηκε όταν η λίμνη Φενεού κατέκλυσε ολόκληρη την κοιλάδα και ανάγκασε τους μοναχούς να χτίσουν ψηλότερα το νέο μοναστήρι. Το παλαιό καθολικό ανήκει στον τύπο σταυροειδούς εγγεγραμμένου με οκτάπλευρο τρούλο. Στα νότια του ναού σώζονται τα ερείπια κτισμάτων που ανήκουν στην αρχική Μονή.


Η εκδρομή θα γίνει στα πλαίσια εκπαίδευσης και ενημέρωσης γύρω από την αρχαία 
και νεώτερη ιστορία της χώρας μας για τους μετανάστες και έλληνες μαθητές του Σχολείου μας , 
όπως επίσης και για όποιον φίλο ή φίλη επιθυμεί  να είναι κοντά μας την συγκεκριμένη μέρα. 
Το εισιτήριο είναι 8,50 ευρώ και το φαγητό θα στοιχίσει 11,50 ευρώ ανά άτομο 
Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013 και τα πούλμαν αναχωρούν 
μπροστά από την εκκλησία της Σωτήρας επί της οδού Θηβών 
στις 8:00 πμ και επιστρέφουν στο ίδιο σημείο 8:00 μμ 
όπου και θα δώσουμε το νέο μας ραντεβού για την επόμενη εξόρμησή μας 
Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία και για δηλώσεις συμμετοχής 
μπορείτε να τηλεφωνήσετε στην Γραμματεία του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά 
στο 210 4200917 ή να μας στείλετε e-mail στο asmpir@gmail.com 
κάθε Σάββατο και Κυριακή μεταξύ 10:00 πμ – 8:00 μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 

Θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε κοντά μας !! 

Comments are closed.