Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά συνεχίζει το αλληλέγγυο εκπαιδευτικό έργο του διαδικτυακά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αγ.Αναργύρων & Κω

Παλιά Κοκκινιά, 18542, Αθήνα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΜΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΕΡΦΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΡΕΝΤΗ

Την Τετάρτη 1/2/2012 αντιπροσωπεία του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά – ΑΣΜΠ και της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή – ΚΕΕΡΦΑ κάναμε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας Ρέντη, όπου καταθέσαμε κείμενο με προτάσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος, που έχει πάρει ιδιαίτερες διαστάσεις στη περιοχή μας.

Κατά την συνάντηση δόθηκε ο λόγος στον πρόεδρο του σχολείου μας, Φώτη Ανδρεόπουλο, ο οποίος αφού ενημέρωσε για την επίθεση σε βάρος μαθητή του σχολείου μας, κάλεσε το Δήμο να πάρει πρωτοβουλίες ιδιαίτερα μέσα στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, με στόχο να αποτρέψουμε την εξάπλωση των φασιστικών συμμοριών.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη αποδέχτηκε τις δύο πρώτες από τις προτάσεις του κειμένου μας και δεσμεύτηκε ότι θα τις υλοποιήσει. Δηλαδή να γίνει σύσκεψη με τα 15μελή των Γυμνασίων -Λυκείων, τους Συλλόγους Γονέων και τους Συλλόγους εκπαιδευτικών (που θα την αναλάβει το Γραφείο παιδείας του Δήμου) και να διοργανώσει μία αντιφασιστική- αντιρατσιστική εκδήλωση κοντά στις 7 Μάρτη, επέτειο της Μάχης της Κοκκινιάς.

Παραθέτουμε το κείμενο – πρόταση.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ

Τα περιστατικά των βίαιων επιθέσεων σε βάρος μεταναστών στην περιοχή του Village Park στα όρια του Δήμου μας, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά। Ομάδες 10-20 ατόμων ηλικίας 15-17 χρονών στήνουν καρτέρι στις στάσεις των λεωφορείων επί της Θηβών ή επί της Π. Ράλλη και οργανώνουν επιθέσεις σε μετανάστες που επιστρέφουν τη νύχτα με τα λεωφορεία μετά από το μεροκάματο ή από το μάθημά τους στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά. Ταυτόχρονα στα σχολεία και στους δρόμους της περιοχής έχουν τους τελευταίους μήνες εμφανιστεί φασιστικά συνθήματα, αγκυλωτοί σταυροί και άλλα ναζιστικά σύμβολα.
Η δολοφονική δράση φασιστικών ομάδων στην περιοχή είναι γνωστή εδώ και καιρό. Εχουν γίνει επιθέσεις σε Πακιστανούς μετανάστες μέσα στα λεωφορεία, μαχαιρώματα στον Άγιο Νικόλα, ξυλοδαρμοί σε άλλες περιοχές της Νίκαιας, του Ρέντη και του Κορυδαλλού. Για όλες αυτές τις επιθέσεις η αστυνομία δείχνει είτε ανοχή και αδιαφορία είτε προτιμά να κάνει ελέγχους στα ίδια τα θύματα.
Τον περασμένο Νοέμβρη η Νίκαια επιλέχθηκε ως τόπος πραγματοποίησης συγκέντρωσης μίσους από τη γνωστή για τις δολοφονικές της επιθέσεις ναζιστική οργάνωση “Χρυσή Αυγή”. Η πάγια τακτική αυτής της δολοφονικής συμμορίας είναι να στρατολογεί μαθητές και άνεργη νεολαία, για να οργανώνουν πογκρόμ κατά μεταναστών και να επιτίθονται κατά κάθε μορφής συλλογικής δράσης. Επιτέθηκαν ακόμα και στους απεργούς Χαλυβουργούς στο Βόλο αλλά και κατά του προέδρου της ΠΟΕ – ΟΤΑ και των εργαζόμενων του Δήμου Λαγκαδά, στη διάρκεια κατάληψης κατά της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας. Στόχος τους είναι αξιοποιώντας την οικονομική και κοινωνική κρίση που γεννούν οι πολιτικές του ΔΝΤ και των Μνημονίων, να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία από τους πραγματικούς υπεύθυνους και να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αυτή την περίοδο ιδιαίτερα, εξαπολύουν μια προεκλογική εκστρατεία τρόμου, στοχοποιώντας γειτονιές με πλούσια αντιφασιστική παράδοση.
Δεν πρέπει να αφήσουμε σε μία περιοχή που έχει γράψει ιστορία αντιφασιστικού αγώνα, να κυκλοφορούν ανενόχλητοι νοσταλγοί του Χίτλερ και του ολοκαυτώματος και να χρησιμοποιούν μαθητές των σχολείων της περιοχής μετατρέποντας τους σε ομάδες κρούσης, κατά τα πρότυπα του Αγίου Παντελεήμονα.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με όλους τους φορείς τις περιοχής να πάρουν ενωτικές πρωτοβουλίες για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ρατσισμού που παίρνουν τη μορφή ακραίων φασιστικών επιθέσεων, για να μην αφήσουμε τα σχολεία μας να μετατραπούν σε ορμητήρια για τις επιθέσεις φασιστικών συμμοριών.

Προτείνουμε συγκεκριμένα

*Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να καλέσουν άμεσα κοινή σύσκεψη των Συλλόγων Γονέων, των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων Γυμνασίων και Λυκείων, της ΕΛΜΕ Πειραιά και της ΕΛΜΕ Β’ Πειραιά, των Διδασκαλικών Συλλόγων για να συζητηθεί το πρόβλημα.

*Να διοργανωθεί εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου και με ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους φορείς (σωματεία, συλλόγους) ενόψει της 7ης Μάρτη, ημέρα επετείου της Μάχης της Κοκκινιάς

*Να διοργανωθούν μέσα στα σχολεία δίωρες εκδηλώσεις –συζητήσεις-εκθέσεις ζωγραφικής- φωτογραφίας, ενόψει της 21 Μάρτη παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων.

Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά

Κίνηση “Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή”, Νίκαιας-Ρέντη-Κορυδαλλού

Comments are closed.