Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά συνεχίζει το αλληλέγγυο εκπαιδευτικό έργο του διαδικτυακά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αγ.Αναργύρων & Κω

Παλιά Κοκκινιά, 18542, Αθήνα

Στην αγκαλιά μιας ανθισμένης συνύπαρξης !!

 Ήταν ομολογουμένως μία από τις πιο μαζικές εξορμήσεις του Ανοιχτού μας Σχολείου τα τελευταία χρόνια. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας υπερβαίνοντας τον αριθμό των διακοσίων ατόμων με αποτέλεσμα να στρατολογηθούν
και δύο Ι.Χ προκειμένου να μην αφήσουμε κανέναν
άνθρωπο πίσω. Και ω του θαύματος ξεκινήσαμε !!
Οι τελευταίες μέρες του Απριλίου αποδείχθηκαν
οι ιδανικότερες για μια τέτοια εκδρομή αφού ο ήλιος και το ελαφρύ αεράκι μας συνόδευσαν μέχρι τον τελικό μας προορισμό. Μυστράς !
Άνθρωποι όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, οικογένειες, φιλαράκια, μαθητές μας Έλληνες και Μετανάστες όπως και εκπαιδευτικοί εθελοντές, κάλυψαν το ευρύ φάσμα του κοινού που απευθυνόμαστε. Ένα κοινό με όλες τις ιδιαιτερότητές του, από διαφορετικούς πολιτισμούς και νοοτροπίες που όμως όλοι τους αφέθηκαν από την πρώτη κιόλας στιγμή στο κάλεσμα μιας ζεστής και ξέγνοιαστης μέρας μακριά από τα καθημερινά προβλήματα της πόλης που ζούμε. Η διαδρομή μας μέχρι
τον Μυστρά και όσο το υψόμετρο αυξανόταν, μας προδιέθετε για ένα θέαμα μοναδικής ομορφιάς που έτσι κι αλλιώς εξελισσόταν μπροστά μας.

Σχεδόν ανακαλύψαμε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου και της Εαρινής ανθοφορίας. Φθάνοντας επιτέλους στην Καστροπολιτεία και αφήνοντας πλέον τα λεωφορεία μας προκειμένου να περιηγηθούμε στα στενά της λιθόστρωτα μονοπάτια αντικρίσαμε με δέος τα Βυζαντινά Τείχη, τις εκκλησιές και τα αρχοντικά εκείνης της περιόδου. Αναδυθήκαμε μαζί με την Ιστορία και εισπνεύσαμε τον πολιτισμό της βήμα – βήμα μέσα από κάθε ερειπωμένο χτίσμα και θαυμάσαμε τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η φύση αγκάλιαζε όλη αυτή την Πεφωτισμένη Μνήμη του τόπου μας. Η χαρά
και η συγκίνηση δεν άργησε να αποτυπωθεί σε κάθε βλέμμα όλων των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτή την επίσκεψή μας στον Μυστρά.
Είχαν ήδη ενημερωθεί από τους συνοδούς τους και τους εθελοντές εκπαιδευτικούς μας για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στη Βυζαντινή Ιστορία ο Μυστράς όπως και για όλα τα ιστορικά γεγονότα της εποχής
που τον αγκάλιασε. Το ραντεβού μας ήταν στο μικρό Μουσείο της Μητρόπολης προκειμένου να συγκεντρωθούμε πάλι όλοι μαζί και για να οδηγηθούμε προς την έξοδο. Όπου και να κοιτάζαμε βλέπαμε χαμογελαστά πρόσωπα , αγκαλιές με λουλούδια και μια Άνοιξη γενναιόδωρη να μας προσφέρει τα πιο όμορφα δώρα της. Ήλιος, πράσινο, παιχνίδι !!!

Αμέσως μετά από την επίσκεψή μας στον Μυστρά και στο δρόμο για την επιστροφή, κάναμε μια στάση στο περίφημο Πάρκο Γουδέ όπου είχαμε αποφασίσει να φάμε όλοι μαζί σε ένα “ανοιχτό” πικ νικ εντός του συγκεκριμένου χώρου.
Φαγητά από όλες τις χώρες προέλευσης των μαθητών μας απλώθηκαν πάνω σε πολύχρωμα τραπεζομάντηλα, το κρασί έρεε άφθονο και το κέφι μεταφερόταν από παρέα σε παρέα. Ένας υπαίθριος χώρος με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις ώστε να μπορεί να φιλοξενεί ανθρώπους που επιθυμούν να χαλαρώσουν ή ακόμα και να αθληθούν μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Εδώ αξίζει πραγματικά να σταθούμε στην υποδοχή και την φιλοξενία που μας πρόσφερε απλόχερα ο Δήμαρχος Σπάρτης Κος Βαλιώτης όσο και οι συνεργάτες του, ο Βουλευτής Κος Αραχωβίτης από την Τοπική Οργάνωση του Σύριζα Σπάρτης, ο Κος Μιχάλης Φιλιππόπουλος ενεργό μέλος του Δήμου, οι οποίοι όχι μόνο μας τίμησαν με την παρουσία τους αλλά μας υποδέχθηκαν και με εδέσματα του τόπου που μας φιλοξένησε σε αυτή τη μονοήμερη εκδρομή μας ! Συνομίλησαν με τους μαθητές μας όπως και με τους εθελοντές εκπαιδευτικούς μας, ενδιαφέρθηκαν για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γεύτηκαν τις εξωτικές σπεσιαλιτέ τους και για άλλη μια φορά συνειδητοποιήσαμε πόσο όμορφοι γίνονται οι άνθρωποι μέσα από τη δύναμη της συνύπαρξης. Αξίζει εδώ να ευχαριστήσουμε επίσης , την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς , την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Μυστρά όπου με τη συνδρομή τους και την αμέριστη κατανόηση και ευαισθητοποίηση τους, μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε αυτή την Ανοιξιάτικη εξόρμηση του Ανοιχτού μας Σχολείου ! Σας ευχαριστούμε όλους από βάθους καρδίας και ελπίζουμε σύντομα να ξανασυναντηθούμε !

Στιγμιότυπα από την εκδρομή μας
όσο και από την επίσκεψη του Δήμαρχου Σπάρτης, Κο Βαλιώτη
στο Πάρκο Γουδέ μέσα από το Notos Press.gr : http://www.notospress.gr/article.php?id=21871

Comments are closed.